elikadura: gaztanbera [4 resultados]
Dokumentua | Zatia | Otros temas del fragmento | Sumario |
D-048 | A01 | Gaztanbera egiteko prozesua: esnea egosi, burdin gorritua sartu eta ateraz esnea erre. Trapu batekin irazi. Tenperaturan dagoenean gatzagia jarri gogortzeko. Ardi esnea erabiltzen da. | |
IR-001 | A02 | elikadura: zenberena | Gaztanbera eta zenberena etxerako egiten ditu. Zenberena bi mota daude. Nola egin: egosteko denbora, oihal batean zintzilikatu, gazitegian, lehortu eta kamerara pasatu. Esnea berotzeko zenbait zehaztasun. |
N-052 | A06 | elikadura: gazta | Gazta egunero egiten zuten. Esnea epeldu, gatzagia eman, bi ordu eduki eta gero eskuz prentsatzen zen. Harriarekin gaztanbera egiten zen. Gaztak kontserbatzeko airean uzten ziren lehortzen. |
SN-002a | A07 | Gazta egiten zuten, eta gazura egosiarekin zenbera egiten zuten. Gaztanbera ere egiten zuten: Esnea egosteko gori-gorian dauden harriak botatzen ziren kaikura, eta gero esnea botatzen zen harrien gainetik; esnea hozten hasten zenean gatzagia botatzen zen. Horrela egosten zen eguneroko esnea etxe gehienetan. Kaskailurrina (kiskalurrina) harriak esneari ematen dion "grazia" da. |