Fitxategiak

Fitxategiak

Irulegi Irratia

II-145a

  • Izenburua:
  • Grabazio data: 1999-10-04
  • Jabea: Euskarabidea-mediateka
  • Berriemailea: Dominique Etxegaray
  • Ikertzailea:
  • Gai nagusia: Mahastia eta arno egiteaz.
  • Bistaratzeko baimena: Librea
  • Argitaratzeko baimena: Mugatua
  • Soinu kalitatea: Ona
Herria Euskalkiak Mapak
Zatia Iraupena Gaiak Sumario
A01 00:00:00
00:06:24
nekazaritza: mahastia Aurkezpena. (02:25") Txikitanik ezagutzen du mahastia, bere herrian etxe guztietan baitzegoen. Ez zen saltzeko ardorik egiten, etxerako baizik. Haur denboran "noa" mahatxa eta beste asko baziren baina ez da oroitzen. Noak ale zuria ematen zuen eta jateko ez zen ona, baina ardoa egiteko, berriz, bai.
A02 00:06:20
00:09:55
abestia Abestia.
A03 00:09:55
00:20:50
nekazaritza: mahastia Orduan lana behiekin eta eskuz egiten zuten. Martxoan edo apirilean landatzen zuten. Lana nola egiten zuten. (12:40") Txertaketak nola egiten zituzten. Mahasti batek ehun urte irauten du. Bere etxekoa 1914ean landatu zuten eta 1980 arte erabili dute. Pikatu, neguan egiten da. Egin beharreko beste lanak eta kontutan izan beharrekoak. (17:35") Lehen, mahastia lilian zegoenean, ez zela estekatu behar esaten zen. Etxe batean morroi egon zen. Bertako nagusiak mahastia lilian zegoela bidali zuen estekatzera. Kontakizuna. Ez zuen ezberdintasunik sumatu. Jendeak ilbeheran pikatu behar dela esaten du. Berak ez du horretan sinesten, bere sistema du.
A04 00:20:50
00:22:33
bertsoa Bertsoak.
A05 00:22:33
00:36:00
elikadura: ardoa Eritasunak egon dira, baina berak ez du ikusi. (23:10") Mahatsa urrian biltzen zuten. Upeletan bildu eta horietan zapaltzen zuten. Gero makina erosi eta mahastian bertan egiten zuten. Etxeratu eta zubana (barrika handia) batean sartzen zuten. Mahats zuria eta gorria nahasten zituzten. Fermentazioa ikusi eta atera egiten zuten, otsaila inguruan. Gero zukua barriketan uzten zuten. Abenduaren hasiera arte airearekin uzten zuten eta gero ongi estaltzen zuten. Martxoko ilbeherean eta denbora onarekin, barrikaz aldatzen zuten. Barrikak 300 pintakoak ziren, ez baitzuten pipa (600 pinta) betetzeko adina ardorik. Barrikak ardoz hustu bezain laster garbitu eta lehortzen uzten zituzten. Jadanik ez da hainbeste ardo edaten etxeetan. Ordaintzeko sistema ere aldatu da. Gaur egun ardo egitearen inguruan.
A06 00:36:00
00:41:10
abestia Abestia.
A07 00:41:10
00:47:16
nekazaritza: mahastia Eguraldi ona badago mahastiak ez du eritasunik hartzen. Garai hartan ez zegoen oraingo eritasunik, beraz, urte onak egon ziren. Mahasti lanetan ari zirela abestu ere egiten zuten. Arto zuriketako arratsaldeetan ere, solasaldi luzeak eta gozoak izaten zituzten. Orain dena presaka egiten da. (45:30") Agurra.
Pista Artxiboa entzun Iraupena
II-145a-A 47:17