Dialektologia
D-051
- Izenburua:
- Grabazio data:
- Jabea: Euskarabidea-mediateka
- Berriemailea: Urbana Arbilla Arbilla
- Ikertzailea: Miren Belate San Julian Erbiti
- Gai nagusia: Pilota sorotik udazkenian.
- Gaiak: abeltzantza: txerriak, ehunak, elikadura: gaztainak, erregu, etxeko lanak, lihoa, nekazaritza: baratza
- Bistaratzeko baimena: Librea
- Argitaratzeko baimena: Mugatua
- Soinu kalitatea: Normala
Herria | Euskalkiak | Mapak |
Zatia | Iraupena | Gaiak | Sumario |
A01 | 00:00:00 00:03:22 |
etxeko lanak, nekazaritza: baratza | Udazkeneko lanak: iratze eta lizarrak mozten zituzten ardiei neguan bazkari gisa emateko. Baratzean babak, ilarrak, indabak, azak eta barazki asko landatzen ziren. Sagarrak bildu eta pilatan jarri. Abereak oihanean egoten ziren. Mezara orain baino gehiago joaten ziren. |
A02 | 00:03:22 00:04:50 |
elikadura: gaztainak, erregu, etxeko lanak | Gaztainak bildu, bereiztu eta saldu egiten zituzten. Erregu hitzaren azalpena: neurri mota bat. |
A03 | 00:04:50 00:05:25 |
abeltzantza: txerriak | Txerriak mendira eramaten zituzten eta basurdeek ernarazten zituzten. |
A04 | 00:05:25 00:11:45 |
ehunak, lihoa | Artoa "maitza" erein eta uda ondoren jaso eta etxera eramaten zituzten. Labean lehortu eta sabaian, indabekin batera gordetzen zuten. Makil batzuekin jotzen zitzaien gero eta zaborra lurrera erori eta muiloa eskutan gelditzen zen. Hori gero haria egiteko erabiltzen zen. Ura eta suko hautsarekin zuritzen zen eta harilak eginda ehuleari ematen zitzaion ehuna egin zezan. Bi hari mota zeuden: bat lodiagoa (maindireak egitekoa) eta bestea finagoa (alkondarakegitekoa), bi hari mota biltzen baitziren. |
Pista | Artxiboa entzun | Iraupena |
D-051-A | 11:50 |
Dokumentua | Edukiera | Materiala |
D-051 | 1.5 MB | Transkripzioa |