Dialektologia
D-017
- Izenburua:
- Grabazio data:
- Jabea: Euskarabidea-mediateka
- Berriemailea: Benita Huizi Miguel, Periko Ulaiar Lere
- Ikertzailea: Iosu Reparaz
- Gai nagusia: Ogia nola egiten zen (Benitak)
- Gaiak: bizimodua, elikadura: ogia, kontakizuna, lixiba: chorro, nekazaritza: garia, nekazaritza: goldaketa, sutea
- Bistaratzeko baimena: Librea
- Argitaratzeko baimena: Mugatua
- Soinu kalitatea: Ona
Herria | Euskalkiak | Mapak |
Zatia | Iraupena | Gaiak | Sumario |
A01 | 00:00:00 00:03:58 |
elikadura: ogia | Ogia egiteko prozesua: masatu, lehortu, hazitzeko denbora utzi, labean nola kokatu eta garbiketa. |
A02 | 00:04:29 00:07:35 |
kontakizuna, sutea | Gari sega garaian, nagusiak segan eta gazteak jolasean zeudela, etxean sortu zen sutearen gertaera kontatzen du gizonak. |
A03 | 00:08:06 00:13:20 |
bizimodua, lixiba: chorro | Lixiba txorruarekin egiten zen: pago, tintarik botatzen ez dutelako (haritzen kontran) makilak erabiltzen ziren. Txorruan ahalik eta trapurik lodiena jarri hautsik ez pasatzeko eta trapuan su hautsa jarri behar zen. Pertzan ura berotu, lehenengo epela eta gero geroz eta beroago, eta aldi askotan bota behar da txorrutik eta behean duen zulotik aterako da. Arropa txuriak garbitzez bukatzean kolorezkoa sartzen zen. Erakustokietako ontziak garbitzeko ere balio zuen. |
A04 | 00:14:04 00:16:45 |
nekazaritza: garia, nekazaritza: goldaketa | Garia ereiteko larrearen prestaketa eta ongarritzea. Lurra animalien indarrez goldatu, haizearen araberako lerroketa egiten zen, haizeak garbitu eta garia bereiz zezan. |
Pista | Artxiboa entzun | Iraupena |
D-017-A | 17:10 |
Dokumentua | Edukiera | Materiala |
D-017 | 329.6 KB | Transkripzioa |